/

1️⃣0️⃣ Jaka jest najlepsza gra pierwszej połowy 2023 i dlaczego?

• 20
    Odpowiedzi
  • 3744
    Wyświetlenia
  • GryYT's Avatar
    Level 4
    @Aaricia Moim zdaniem Valorant jest najlepszą grą 2023 ponieważ to strzelanka typu CS GO lepszej niż on sam, można grać z znajomymi i wbijać rangi
  • Vilfurin's Avatar
    Level 4
    Najlepsza gra roku? To nie takie proste pytanie jak może się wydawać. Mamy świetną grę z uniwersum Harrego, jeszcze lepszą Zelde, Dead Island czy też Star Wars, no i oczywiście kolejną odsłonę Diablo. Jednakże, w roku , żadna gra nie jest bardziej godna tego miana niż Baldur's Gate 3(chyba tylko Wiedźmin mógłby z nią konkurować😁). Gra ta zaskakuje doskonałą fabułą, znakomitą ścieżką dźwiękową oraz głęboko rozbudowanymi postaciami, co czyni ją perełką współczesnego świata rozrywki.
    Fabuła to niewątpliwie jeden z filarów sukcesu Baldur's Gate 3. Twórcy przygotowali pełen zwrotów akcji, intryg i emocji świat, który wciąga gracza od pierwszych chwil. Otrzymujemy epicką opowieść osadzoną w bogatym uniwersum, w którym nasze wybory naprawdę się liczą. Każda decyzja ma konsekwencje, wpływając na dalszy rozwój wypadków i losy postaci. To nie tylko gra, to interaktywna opowieść, która zapada w pamięć na długo.
    Ścieżka dźwiękowa stanowi kolejny argument przemawiający za niezwykłością tej gry. Kompozycje muzyczne wnoszą nie tylko nastrojowość, ale także pomagają zanurzyć się w świat przedstawiony. Każdy dźwięk jest starannie dopasowany do sytuacji, podkreślając dramaturgię akcji oraz wzbogacając doznania emocjonalne gracza. Dzięki niej eksploracja świata staje się jeszcze bardziej immersyjna, a dialogi z postaciami nabierają głębi.
    Jednym z największych atutów Baldur's Gate 3 są postacie, które wyróżniają się nie tylko unikalnym designem, ale przede wszystkim głębią psychologiczną i złożonością. Każda postać w grze ma swój własny bagaż emocjonalny, historię i cele. Dialogi są inteligentnie napisane, ukazując różne aspekty osobowości postaci. Możemy się z nimi zaprzyjaźniać, pokłócić, a nasze interakcje wpływają na to, w jaki sposób będą się rozwijać relacje wirtualnych bohaterów. To prawdziwie imponujące osiągnięcie, które daje graczom poczucie autentycznego oddziaływania na świat gry.
    Oczywiście, nie można zapomnieć o doskonałej rozgrywce, która w przypadku BG3 staje się jeszcze bardziej wciągająca, szczególnie w trybie wieloosobowym. Grając z przyjaciółmi, wspólnie podejmujemy decyzje, rozwiązujemy zagadki i stawiamy czoła wyzwaniom. Wspólna podróż przez świat gry staje się niezapomnianym doświadczeniem społecznym, które utrzymuje emocje na wysokim poziomie i tworzy niezapomniane wspomnienia.
    Podsumowując, BG3 to prawdziwe arcydzieło, które zasługuje na miano najlepszej gry roku. Jego doskonała fabuła, genialna ścieżka dźwiękowa, głęboko wykreowane postacie oraz wciągająca rozgrywka sprawiają, że wirtualny świat staje się rzeczywistością, którą chcemy odkrywać coraz to nowymi kątami. Gra ta nie tylko bawi, ale też porusza, angażuje i inspiruje. To przykład, jak nowoczesna rozrywka może przekraczać granice, tworząc niezapomniane przygody w wirtualnym świecie.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @tomrollauer @MatikDr @byaki @Jeremi @PashaTriceps @Kitsunka @pabl00z @MUCIO @Skorpio @GryYT @Vilfurin dziękuję Wam za zgłoszenia! Konkurs jeszcze trwa, ale chciałam dać Wam znać, że od jutra jestem nan urlopie do 10 września. Wybór zwycięzcy nastąpi tym razem nieco później, po moim powrocie 😊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • rouk's Avatar
    Level 12
    Dla mnie najlepszą grą pierwszej połowy 2023 roku jest Hogwarts Legacy! 😎

A dlaczego? Pozwólcie, że wam to napiszę w paru, krótkich zdaniach... 🤭

Kiedy odpaliłam grę, to miałam wielkiego banana na twarzy. Tak, to Hogwart! W końcu go ujrzałam na własne oczy. Jakaż radość mnie ogarnęła, gdy dostałam list od sowy i dowiedziałam się, że jestem czarownicą, a nie nudną Mugolką. I będę mogła przemierzać korytarze Hogwartu, spotkać się z duchem Prawie Bezgłowym Nickiem, przelecę się na miotle nad tym słynnym jeziorem, zobaczę tę wielką bibliotekę, będę jadła posiłki w Głównej Sali i chodziła na lekcje! Czy odwiedzę Hogsmeade i zajrzę do Trzech Mioteł i napiję się kremowego piwa 🍹

Podczas grania byłam rozczarowana tym, że nie ma osiągnięcia za głaskanie kotów. Jest ich od groma i zawsze, ale to zawsze zatrzymuję się, by je pogłaskać i rozpływać się nad ich słodkością :3 Bardzo polubiłam łamigłówki Merlina. Nie każdy je polubi, bo jest ich aż 95 i są niestety powtarzalne, więc innego gracza może to zniechęcić. Ale warto je rozwiązywać, by osiągnąć konkretny pułap niezbędny do zdobycia więcej many na starożytną magię.

Ale co najważniejsze, jako zwykły gracz, choć podczas grania bardziej czułam się czarownicą!, mogłam przemieszczać się po Hogwarcie. Niezliczone i znikające schody, mnogość różnych drzwi - by dostać się do niektórych, to musisz poznać tajne zaklęcia "alohomora", aby móc wejść do środka. Rzucanie tego zaklęcia jest proste, potem pojawia się mechanizm zamka, gdzie musisz tak dopasować kolczatki, aż w końcu mechanizm puści i voila~! Moim skromnym zdaniem, to stwórcy zapomnieli chyba dodać zdobycie osiągnięcia "zawodowy włamywacz", bo do ilu drzwi się włamałam, to głowa mała! XD

Bardzo polubiłam grę na Korcie Przywołaczy. Gra polega na tym, aby za pomocą zaklęcia "accio" przyciągnąć kulę do odpowiedniego pola i tym samym wygrać jak największą liczbę punktów. Super zabawa!

Jeśli ktoś lubi astronomię i gwiazdy, to też dla takiej osoby coś się znajdzie. Nocą podczas latania widywałam z daleka stoły astronomiczne. Potem przez lunetę musiałam tak bawić się gwiazdami, aby dopasować do punktów, aby ujawnił się ukryty obrazek. Zabawa jak w rysowanie po kropkach, z tym, że tu nie musicie ręcznie rysować :D

Na miotle macie okazję zobaczyć różne krajobrazy. Ujrzycie zachody i wschody słońca, zobaczycie jak ciemno potrafi być bez latarni, spotkać ciekawe stworzenia, czy przyjazne? Kto tam wie :P A nawet ścigać się na czas - średnio mi to wychodziło xd

Spotkacie też przodka znanego czarodzieja, który jest znanym Mistrzem Różdżek, czyli samego Ollivandera. Będziecie mieć okazję do rozmowy z każdym nauczycielem, dzięki czemu poznacie ich historie życia. Jedna pani profesor to wyglądem przypominała mi Anię z Zielonego Wzgórza! Będziecie mieć też okazję przejść misję z goblinem, który nie jest tak bardzo anty na czarodziejów. Polubiłam gościa ;D

Nie sposób nie wspomnieć o magicznych zwierzętach! Różnorodność gatunków przyprawia o małe zawroty w głowie :D Dostaniecie możliwość ratowania ich z rąk kłusowników. Możecie je zabrać do swojej Menażerii i tam zacząć hodowlę, a także możecie sprzedać czarownicy, która również nimi się opiekuje. Możliwość karmienia i głaskania przyprawia o taką słodycz, że szok! I te maleństwa, które potem rodzą się są mega słodkie. Niektóre rozwaliły mnie swoim wyglądem, co ujrzycie poniżej. Awww!

Będziecie walczyć z kłusownikami, czarnoksiężnikami, trollami i innymi złowrogimi zwierzętami. Jak ja nie lubiłam walczyć z pająkami! Nie mam fobii, uff, ale są to podstępne zwierzęta, które atakują z różnych stron, nawet z ziemi! Więc trzeba mieć oczy dookoła głowy. Najczęściej uciekałam od nich, zamiast z nimi walczyć :D Ale w końcu musiałam zebrać się na odwagę i je wytępić - po to, by zdobyć osiągnięcie na Steam. Tak, jestem tym typem gracza, co musi zajrzeć pod każdy listek i zdobyć wszystko na 100%!

Gra na pewno spodoba się fanom Harrego Pottera. Sama nią jestem, więc bawiłam się przednie, przechodząc przez każdą misję i poboczne wątki. Czasami latałam tak o po niebie, czy to na miotle czy Wzniosłoskrzydłej, którą ciągle nazywałam Hardodziobkiem XD Łapałam też magiczne zwierzęta ratując ich z niebezpiecznych miejsc. Poznawałam historie Hogwartu od środka. Przemierzałam korytarzami od czasu do czasu rzucając "revelio", by znaleźć ukryte pomieszczenia czy zbierając książki i woluminy za pomocą "accio". Rozmawiałam z uczniami różnych domów. Wykonywałam różne zadania wymyślone przez profesorów, by móc potem nauczyć się niezbędnego zaklęcia, które będzie potem potrzebne mi podczas wykonywania różnych misji.

Swoją drogą każdy może używać Zaklęcia Niewybaczalnego i nie mieć z tego żadnych konsekwencji. Szkoda! Przez całą sagę książek, jak i w filmach mówiono, że za ich użycie trafia się do Azkabanu, a tutaj co? Ot, co tam, rzucę "crucio" i zero wezwania do Ministerstwa Magii. Zero konsekwencji! Zawiodłam się trochę w tym przypadku, bo uważam, że to powinno być ujęte w grze, żeby gracz też poczuł na własnej skórze, że używanie takich zaklęć do niczego miłego nie prowadzi...

Mnogość misji i pobocznych wątków uznaję za wielki plus. Te poboczne możecie, ale nie musicie wykonywać. Niemniej pomagają zdobyć więcej doświadczenia i punktów do zdobycia poziomu gracza. Ja bawiłam się super i wykonałam wszystkie zadania!

Gra na pewno spodoba się fanom świata z HP, to na pewno. Graczom, którzy nie mają za wiele styczności ze światem Pottera, też z pewnością spodoba się. W grze są też areny walk, prawie jak battlegroundy w ESO :D Ulepszacie sobie statystyki, ubrania i wzmacniacie moc – prawie jak w DAI. Walczycie na różdżki i z dodatkową artylerią – gdzie indziej robicie to z mieczem czy łukiem. Także każdy gracz znajdzie tu coś, co mu się spodoba i będzie kojarzył z innych gier ;)

Ale co najważniejsze widać, że twórcy również są fanami HP. Stworzyli uniwersum z dbałością o każdy detal. Naprawdę można poczuć, że gra była stworzona przez ludzi kochający świat wykreowany przez autorkę! Czuć to, dzięki czemu jeszcze bardziej chcesz grać w Hogwarts Legacy. Chylę im czoła i winszuję pomysłu! 🤩
    Attached Images Attached Images  
  • thematrix20's Avatar
    Level 8
    Jak dla mnie najlepszą grą roku 2023 jest Company of Heroes 3, czyli w skrócie CoH3 ;) Od zawsze lubiłem gry strategiczne - C&C, Red Alert, Diuna 2, Napalm, The Settlers, itd. Gry, dzięki którym gracz musi myśleć i kombinować, aby osiągnąć sukces i wygraną. Nie tak jak w grach FPS lub TPP typu DOOM, Quake, Far Cry, Crysis, gdzie brniemy do przodu i kosimy całe zastępy wrogów (chodź też lubię od czasu do czasu taką odskocznie, bo gracz to zróżnicowany osobnik). Jestem "dinozaurem" komputerowym i lubię zagrać w gry zarówno przygodowe, strategiczne lub po prostu strzelanki. Lubię również wracać do lat 90, bo w tedy gry miały "ten klimat", a nie to co teraz. Wracając do pytania konkursowego i najlepszej gry 2023 roku - jestem również modelarzem po ojcu. Nie dość, że lubię pograć to i coś zrobić znaczy się pomalować i posklejać. Hobby wymagające, ale dające wiele satysfakcji i przyjemności. Lubię taką odmienność. Zrobiłem sobie nawet taką grę CoH, ale turową i z prawdziwymi modelami. Modelarz nawet bez prądu i internetu da sobie radę i przyjemność będzie na maksa ;)Name:  IMG_4868.jpg
Views: 218
Size:  93.2 KB
  • dorotadd's Avatar
    Level 3
    Jeśli chcemy mówić o najlepszych, creme de la creme gier roku 2023, nie szukajcie dalej - Baldur’s Gate 3 zajmuje pierwsze miejsce na tej liście 🏆

Tak - gdyby 2023 był grą, to Baldur’s Gate 3 to byłby tym op przeciwnikiem, na którego się przypadkowo natykasz i nie możesz uwierzyć w swoje szczęście 😍💥

Name:  wallpaper_baldurs_gate_3_01_1920x1080.jpg
Views: 210
Size:  97.1 KB

Ale po co to mówić, skoro mogę to pokazać? 🤔
    Zanurzmy się w magiczną krainę, korzystając z klas BG3! ✨

Name:  Baldur_s_Gate_3_which_class.0.jpg
Views: 207
Size:  95.4 KB

1. Paladyn: podobnie jak szlachetny paladyn, BG3 szczyci się swą dostojnością w świecie gier RPG. Za pomocą harmonijnego połączenia starego i nowego, staje się rycerzem w lśniącej zbroi, o którym nie wiedziałam, że go potrzebuję! 🛡✨

Click image for larger version. 

Name:	4175601-baldur'sgate3screenshot2023.08.06-18.05.14.99.jpg 
Views:	221 
Size:	89.1 KB 
ID:	20916

2. Barbarzyńca: podobnie jak nieokiełznana wściekłość barbarzyńcy, fabuła tej gry szarżuje na mnie z dziką zawziętością i nie pozwala mi odejść od ekranu. Sen? Komu to potrzebne? 💪🏼⚒️

Name:	baldurs-gate-3-barbarian-build.jpg 
Views:	226 
Size:	87.8 KB 
ID:	20917

3. Bard: tak, muzyka tej gry mnie oczarowała! Fabuła i voice acting także tworzą hipnotyzującą serenadę, którą oklaskiwałby nawet najbardziej zrzędliwy troll 🪕🎶

Name:	baldurs-gate-3-best-bard-build-header.jpg 
Views:	218 
Size:	100.2 KB 
ID:	20918

4. Kleryk: ta gra zapewnia zarówno uzdrawiającą nostalgię weteranom BG (w tym mnie), jak i potężne błogosławieństwa innowacji dla nowicjuszy. CUDownie! 🙏🏼✨

Name:	baldur-gate-3-best-class-build-g.jpg 
Views:	220 
Size:	88.4 KB 
ID:	20919

5. Druid: zmieniając kształty między znanymi krajobrazami i niezbadanymi terytoriami, rozległy, otwarty świat BG3 przypomina mi wszechstronną magię Druida - zawsze urzekającą i nieprzewidywalną 🍃🌍

Name:	baldurs-gate-3-20230803-halsin.jpg 
Views:	217 
Size:	93.5 KB 
ID:	20920

6. Wojownik: tak jak wojownik jest mistrzem każdej broni, tak ta gra opanowała do perfekcji każdy element rozgrywki. Trzymająca w napięciu akcja? Jest. Strategiczna głębia? Jest! 🗡🔮

Name:	BaldursGate3FighterCloseupP.jpg 
Views:	214 
Size:	95.2 KB 
ID:	20921

7. Mnich: grając w BG3 czuję się, jakbym osiągnęła stan błogości. Każde kliknięcie i misja prowadzą do głębokiego odkrycia - często towarzyszy temu histeryczny śmiech lub dźwięki zdumienia 📿😲

Name:	baldurs-gate-3-monk-push.jpg 
Views:	225 
Size:	89.7 KB 
ID:	20922

8. Łowca: precyzyjnie wyznaczając swoją ścieżkę, BG ma lojalną rzeszę fanów, w tym mnie, swoją zaufaną towarzyszkę. Razem wyruszamy w epickie przygody i chwile godne memów! 🏹🐺

Name:	bg3-ranger.jpg 
Views:	213 
Size:	81.7 KB 
ID:	20923

9. Łotrzyk: podstępnie wkradając do gry Easter eggi, popkulturowe wzmianki i podstępne zwroty akcji, BG3 zawiera w sobie przebiegłość łotrzyka, który zawsze trzyma mnie w napięciu! 🥷🏻🎭

Name:	baldurs-gate-3-rogue.jpg 
Views:	222 
Size:	91.9 KB 
ID:	20924

10. Zaklinacz: oprawa wizualna, scenki i grafika tej gry bez wysiłku olśniewa mnie swą magiczną mocą, posiadając wrodzoną iskrę zaklinacza, rzucającą czar na graczy na całym świecie 🌌💫

Name:	baldurs-gate-3-sorcerer-build.jpg 
Views:	214 
Size:	96.4 KB 
ID:	20925

11. Czarownik: to tak, jakby twórcy zawarli pakt z nieziemską istotą, pragnąc dostarczyć nam to arcydzieło wśród gier. Jest urzekające i pełne tajemnic! 🔮🌌

Name:	baldur-gate-3-best-class-build-g(1).jpg 
Views:	215 
Size:	67.0 KB 
ID:	20926

12. Mag: naukowy w swej głębi wiedzy, genialny w mechanice - BG3 charakteryzuje się skrupulatnym kunsztem czarodzieja tworzącego zaklęcia, zapewniając, że każdy szczegół jest… no cóż, magiczny! 📜🌟

Name:	mSGq8RrxcjCtWuLxT42c7T.jpg 
Views:	217 
Size:	97.2 KB 
ID:	20927

Więc tak, jeśli zajrzycie do mojego świata, wszędzie zobaczycie Baldur’s Gate 3 🥰
    A gdyby był on miksturą, byłby mieszanką wszystkich klas - aromatyczną, nieprzewidywalną i całkowicie urzekającą! 🎮🥂

Name:  YGTC8UrfkWvadYS8QrqYnG.jpg
Views: 207
Size:  97.8 KB
  • PashaTriceps's Avatar
    Level 13
    @dorotadd Ale BG3 jest z drugiej połowy 2023??
    Dlaczego gracz przyniósł joystick na randkę? Bo chciał pokazać, że potrafi kontrolować sytuację!
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @tomrollauer @MatikDr @byaki @Jeremi @PashaTriceps @Kitsunka @pabl00z @MUCIO @Skorpio @GryYT @[B]Vilfurin [/B @rouk @thematrix20 @dorotadd bardzo dziękuję za Wasze zgłoszenia 🤗

Zgodnie z obietnicą po powrocie z urlopu ogłaszam zwycięzców naszych pozostałych piątkowych konkursów!

A zwycięzcą 10tego konkursu jest...

@rouk 👏

Serdecznie gratuluję! 😊

Raz jeszcze dziękuję wszystkim i zapraszam do naszego najnowszego konkursu poza Legion Fridays, znajdziecie go tutaj.
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • rouk's Avatar
    Level 12
    o matko 👀 dziękuję za wyróżnienie! ❤
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @rouk gratulacje 🥳 czarownico 🥳
    [Kliknij aby dodać podpis]