/

It's Go Time - premiera Legion Go w Spazio Lenovo w Mediolanie!

• 19
    Odpowiedzi
  • 848
    Wyświetlenia
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek z trojga złego to chyba windows i tak ma najmniej minusów. Jakby był Linux (nawet typu SteamOS) to nie wszystkie sprzęty mają swoje sterowniki, nie wszystkie gry się da uruchomić, często przez słabe sterowniki gry mają dużo niższą wydajność niż na Windowsie. System zamknięty jak w konsolach wymuszał by zakup (i programowanie) gier na kolejną platformę. A Windows to najwyżej problemy z aktualizacjami w krytycznych momentach. To ja już wolę nie zagrać konkretnego dnia w konkretną godzinę bo "się właśnie teraz aktualizuje" niż nie móc zagrać wcale. Po za tym windows ma tą zaletę że można śmiało doinstalować do niego Linuxa w dualu bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Dodatkowo W8 i dalsze mają wersję GUI na tablety. Ja mam ponad 400gier poza Steamem i tylko Windows może je uwolnić
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Mam podobne zdanie. Windows nie jest najlżejszym systemem operacyjnym i ma problemy z optymizacją zasobów. W przypadku kompaktowego urządzenia bez nadwyżki mocy to ma znaczenie.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Programowania dodatkowego nie ma (lub jest niewiele) przy nowych generacjach sprzętu, jedynie optymalizacja.
    Nawet sam Microsoft nie rozsyła swojej konsoli z czystym Windowsem (a takiej konsoli dużo bliżej do PC niż handheldowi).

Jak już wspomniałem, Windows na przenośnej konsoli nie jest tragiczny, ale to nie jest system zaprojektowany do takiego użytku :)
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen nie trzeba używać Steama żeby korzystać z Protona. Różnicą jest tylko brak oficjalnego wsparcia jeżeli sa problemy.

Jak miałam Linuxa jako jedyny OS to większość rzeczy odpalałam z customowym Protonem od Glorious Eggroll. Wszystko, co akurat mnie interesowało, jakoś działało. Największym problemem są tytuły z DRM, ale chyba powoli też to zaczyna się zmieniać.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka ja również próbowałem Linuxa i nawet gry oznaczone jako linux friendly okazywały się często niewypałem. Gry próbowały się odpalać na integrze i takie tytuły jak Flatout 2 któy wymaga tyle że na telefonie by poszedł nie szedł płynnie na laptopie. Space Marine nie uruchamiał się, te lego które się uruchamiały strasznie się cięły. Portal 1 włączał wiatraki na pełną moc. Żeby odpalić Heroes III siedziałem cały wieczór i finalnie uruchomiłem tylko androidową wersję na VCMI. Ogólnie to mam masę złych wspomnień z próby grania na linuxie. Testowałem Ubuntu, Debiana i SteamOs (on chyba na debianie również)
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Przyznam, że nie jest to doświadczenie plug-and-play. Też mam problemy, że grafika od nvidii niespecialnie chce działać. To jest jakiś wyczyn, ale na stacjonarce gry odpalały się z iGPU intela (Kaby Lake, staroć już) zamiast z GTX1070. Z kartą AMD tych problemów praktycznie nie ma... powiem tak, na Linuksie sterowniki nvidii to katastrofa.

(Z doświadczenia)

Da się to naprawić, ale niestety trzeba się narobić, żeby wymusić odpowiednie odpalanie i wyeliminować ewentualne problemy z wydajnością. Ścinki i tak się zdarzały z powodu shaderów, ale po przekompilowaniu zwykle już ok.

Dla porównania z kartą AMD te gry, które miały działać od razu, faktycznie tak działały. I shadery o wiele sprawniej się kompilowały.

Do niedawna Nvidia próbowała udawać, że Linux nie istnieje. Nadal trochę tak robią, ale jednak ostatnio trochę więcej pracują nad sterownikammi dla Linuxa.

Moje doświadczenie jest głównie z PoP_OS! (głównie dlatego, że tam przynajmniej sterowniki Nvidii nie rozwalają randomowo całego systemu) i Manjaro.
    *delete as appropriate
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka ogólnie to Linux nie jest zły, żeby nie było że go demonizuję. Np odkąd zainstalowałem rodzicom Zorina to nie proszą mnie o pomoc (przedtem działo się to co maks 2 miesiące). Sam również trochę ćwiczyłem z arduino pod linuxem ale pod kątem gier to były moje najgorsze doświadczenia i dlatego jak zobaczyłem że Legion Go będzie pod windowsem to się ucieszyłem
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Do programowania jest o wiele lepszy od Windowsa. W prostocie obsługi też, na PC w Polsce zainstalowałam Minta i w końcu przestałam mieć telefony z prośbą o pomoc. To znaczy do czasu kiedy płyta główna postanowiła oddać ducha. Jeszcze nie miałam możliwości się tym zająć. 🤐

Generalnie jak masz sprzęt od AMD to granie na Linuksie wcale nie jest takie wymagające. Ale z Nvidią faktycznie trzeba się narobić, a czasem i tak można tylko się zes*ać. Przyznam, że teraz mam dual boota, bo nie chciało mi się użerać z Nvidią na obecnym laptopie. Chociaż ostatnio mnie korci, żeby znowu spróbować. Czasem nie mam ochoty się przełączać na Windowsa.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Zapraszamy wszystkich serdecznie, jeśli jeszcze nie dołączyliście do naszego Discorda, oto link 😊 :

https://discord.gg/UdKGzEqM
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Mały update odnośnie czasów osiągniętych podczas wyścigów - najlepszy czas, z którym będą musieli zmierzyć się streamerzy, to 1:23.837 😎
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍