/

Pochwalcie się swoimi kuchennymi zdolnościami!

• 67
    Odpowiedzi
  • 1714
    Wyświetlenia
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Jako alternatywę mozna zrobić pieczone gruszki lub jabłka, tylko już tak ładnie nie zmienią koloru :(
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Pieczone jabłka posypane cynamonem są pyszne!
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Budyń też! Brownie i sernik tak samo. I omlet. Gofry, naleśniki. Tosty. Knedle i pierogi też z cynamonem.
    Chyba mam problem.
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Marcelek Każdy ma swoją listę pyszności! 😄

Omlet z dżemem jest pycha. Tylko ten dżem musi byc lepszej jakości, nie sam cukier. Domowy najlepszy, ale sama nie robię, tylko jak odwiedzę rodziców to trochę się znajdzie.

Sernik też uwielbiam. Mam dwie minuty od bloku kawiarnię, dobry sernik z galaretką jagodową na wierzchu tam mają. W Finlandii większość serników na zimno, więc ten to rzadkość. I to pod samym domem!

Serniki na zimno tez lubię, ale to nie to samo. Inny smak i tekstura.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Może nie dżem, ale można szybko zrobić mus owocowy do naleśników, pierogów z owocami, knedli, itp.
    Wystarczy zblendować jakiś "gęsty" owoc, typu gruszka, jabłko, khaki, brzoskwinia, itp., dodać szczyptę soli i podgotować przez kilka minut w rondlu, aż zgęstnieje.
    Pro tip - robiąc to z jabłek i dodając trochę imbiru z paczki i cynamonu wydzodzi mus o smaku szarlotki :)

Co do sernika - nie wiem jak z twarogiem w Finlandii, ale skyr chyba jest. Można zrobić skyrnik pieczony jak z pierwszego postu. Tekstura bardziej zbliżona do lekkiego sernika na zimno, a w smaku jest bliżej do tego pieczonego. Mega dużo białka jak na taki deser - batony "proteinowe" mają zazwyczaj ok. 25-30% białka roślinnego, które z tego co pamiętam, jest o 50% mniej wartościowe od zwierzęcego. Mój skyrnik ma 48% białka zwierzęcego - jajka i skyr :)
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Marcelek Owoce tutaj są do bani, dlatego rzadko kupuję.

Jak się poszczęści, to da się tutaj dostać normalny twaróg, kiedys upiekłam sernik wiedeński. Po prostu wkurza mnie jak się staram, przypilnuję, a i tak na środku mi pęknie sernik, bo np. piekarnik nie do końca równo grzeje. Na co nie mam wpływu, bo taki już jest w mieszkaniu, nie ja go wstawiałam. 😅

W jesiennym sezonie lubię zrobić szarlotkę waniliową, przepis pracochłonny, ale dość trudno zepsuć. I bardzo aromatyczny. No i patriotycznie kupuję do niego polskie jabłka (bo są kwaskowate no i najtańsze!).
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Skyrnik jest foolproof - da się go zrobić nawet w mikrofali, chociaż to już nie to samo :)
  • Deminy's Avatar
    Level 18
    @Marcelek Oczywiście! Uwielbiam i dynię, i kremy. Polecam też z cukini w lato 😍
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Deminy Z cukinii jeszcze nie jadłem. Ogólnie rzadko zdarza mi się jeść zupy - sporo z tym roboty.
    Dynia to jeden z moich ulubionych owoców. Ostatnio zrobiłem koptyka z puree z dyni - bardzo proste, ale jedna z lepszych rzeczy, jaką ostatnio zrobiłem.
    Name:  1700844266933.jpg
Views: 29
Size:  89.3 KB
    Kopytka odpoczywają pod puree :)
  • Deminy's Avatar
    Level 18
    @Marcelek Została mi jeszcze jedna dynia, to może też z niej jakieś puree zrobię 😁

Właśnie krem spokojnie się zrobi w 20-30 minut! Oczywiście jak trzeba bulion, to robię z kostki. Aczkolwiek polecam na szybki obiad <3