/

8️⃣ Ulubiony napój na zimę

• 15
    Odpowiedzi
  • 573
    Wyświetlenia
  • Deminy's Avatar
    Level 18
    Jakie są wasze ulubione napoje zimowe? Gdy coraz zimniej na zewnątrz - wolicie się ogrzać? A może wręcz przeciwnie, wolicie coś tak zimnego jak sople lodu za oknami?

Zima jest teraz dla mnie czasem degustacji wszelakich herbat - roiboos jakoś tak lepiej smakuje zimą! Ale każdej innej herbacie z przyprawami korzennymi, cynamonem czy nawet pieprzem nie powiem nie <3
    Polecam też kakao z cynamonem, które było w zamyśle tylko eksperymentem kulinarnym, ale mega mi zasmakowało!
  • 15 Odpowiedzi

• Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Deminy Cinnamon enjoyer <3
    U mnie na zmianę - cola zero i herbata owocowa :)
    Jedna z takich, które mi najbardziej smakują, to Lord Nelson. W innych prawie nie czuć owoców, a ta jest dosyć intensywna. Niektóre smaki są nawet bardziej podobne do napoju, niż herbaty owocowej.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Deminy @Marcelek jeśli o mnie chodzi, to bardzo lubię kakao czy też gorącą czekoladę zimą 🤩 Do tego ogólnie bardzo lubię różne herbaty smakowe, przeważnie zielone albo białe, ale zimą bardziej lubię intensywne smaki, a latem te bardziej lekkie 🙂
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Deminy i @Marcelek Też często dodaję cynamon do kakao. A czasem też kardamon i trochę goździków. W sam raz na jesienno-zimową rozgrzewkę.

Czasem, jak mi przyjdzie ochota, zrobię sobie kubek chai latte.

Herbat zwykle raczej nie dzielę na sezony, mam pełną półkę i bywa że latem pijam "adwentową" herbatkę. Inna sprawa, że u mnie w lipcu czasem pogoda przypomina listopadową w Polsce. 😏
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Ja kakao raczej nie piję, ale cynamon dodaję do budyniów, ciast i czasem fast foodów.
    Jeśli się używa kakao (np w ciastach, naleśnikach), to polecam dodać też trochę przyprawy do piernika oprócz cynamonu.
    Herbata jest u mnie napojem całorocznym :)
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Marcelek Przyprawa do piernika to dobro egzotyczne, tutaj nie dostanę podobnej gotowej mieszanki. Jest niby przyprawa do wina grzanego, ale to ma duże kawałki, które bym musiała przemielić w moździerzu.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Może znajdzie się gdzieś w sklepach z przyprawami (takim, gdzie się kupuje spore paczki, często po 50-100g). Jeśli nie, to bieda wersja by obejmowała (z łatwiej dostępnych przypraw): cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki i pieprz. Sama gałka muszkatołowa + cynamon jest już fajnym połączeniem, ale gałki muszkatołowej trzeba bardzo niewiele, bo jest bardzo intensywna.
    W Polsce też wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć dobrą przyprawę. Znam tylko jedną firmę, która nie zapycha jej cukrem
    Raz patrzyłem na przyprawę do sernika. Co było na dwóch pierwszych miejscach w składzie? Cukier i mąka...
    Cały czas się dziwię, że to nie jest zabronione.
  • utd006's Avatar
    Level 7
    U mnie zima niewiele się różni od reszty roku - czarna herbata. Jedyna różnica to rozmiar kubka: teraz musi być wielki. 😎
  • Keyma's Avatar
    Level 24
    u mnie tradycyjnie- kakao albo mleko z miodem <3
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    Kawy nigdy nie odmawiam, a herbatkę też chętnie wypiję ☕
    Starszy Gracz