Top 10: Najlepsze gry na pc, które muszą otrzymać remake lub remaster

• 7
    Odpowiedzi
  • 1022
    Wyświetlenia
  • Lenovo Legion Polska's Avatar
    Level 12
    Name:  single-item (3).jpg
Views: 201
Size:  63.2 KB

W ostatnich latach naprawdę wiele tytułów na PC sprzed lat doczekało się nowych, zremasterowanych wersji lub remake’ow. Mowa na przykład o takich grach jak Warcraft III, Diablo II, Resident Evil 2 czy Dark Souls. Rzecz jasna, niektóre odświeżono lepiej, inne gorzej. Ba, istnieje wiele produkcji, których remake’i i remastery już zapowiedziano – na przykład Star Wars: Knights of the Old Republic. Jakie jeszcze gry zasługują na to, by potraktować je tak samo? Oto lista moim zdaniem najciekawszych tytułów, które także powinny doczekać się liftingu.

The Sims 2

Name:  1 (2).jpg
Views: 209
Size:  96.0 KB

The Sims 2 to według mnie absolutnie najlepsza odsłona serii symulatorów życia stworzonych przez Willa Wrighta. Może przemawia przez nas nostalgia, ale po prostu wydaje nam się, że w tej odsłonie Simy miały najwięcej osobowości, rozszerzenia wnosiły najwięcej nowości, a rozgrywka była najbardziej satysfakcjonująca. Przydałoby się zatem, żeby Electronic Arts odświeżyło ją graficznie i umożliwiło jej bezproblemowe działanie na komputerach z nowszymi podzespołami i nowszym systemem, takim jak Windows 11. Remaster tej gry z pewnością nie wymagałby zbyt wielkiego nakładu pracy, a z całą pewnością ucieszyłby wiele osób – w szczególności tych, które nie pałają miłością do The Sims 4.

WIEDŹMIN 1

Name:  2 (3).jpg
Views: 134
Size:  99.7 KB

Cóż, na przestrzeni lat pierwszy komputerowy Wiedźmin postarzał się dość mocno. Wręcz odstrasza on niektóre osoby od poznania początku losów growego Geralta sprzed Wiedźmina 3. Jego mechanika też jest dosyć przestarzała, choć muszę przyznać, że mnie ona nie wadzi. Zarówno remake, jak i remaster gry byłby zadowalający, ale wiadomo – najbardziej tytuł ten potrzebuje remake’u. Potrzebuje on otwartego świata zamiast oddzielonych ekranami ładowania lokacji, odświeżonych cutscenek, przeprojektowanych okien dialogowych i nie tylko. Kto wie, może kiedyś CD Projekt RED zrobi nam niespodziankę i ten pomysł zrealizuje.

CALL OF DUTY

Name:  3 (3).jpg
Views: 132
Size:  96.2 KB

Call of Duty zajmuje specjalne miejsce w moim sercu. To bowiem chyba pierwsza gra wojenna, w którą grałam. Mimo że miałam z nią do czynienia po raz ostatni ładne kilkanaście lat temu, wciąż doskonale pamiętam niektóre z jej etapów rozgrywki. Dla przypomnienia, akcja tej strzelaniny pierwszoosobowej rozgrywała się za czasów II wojny światowej. W niej gracz ma okazję udać się na kilka frontów II wojny światowej i wykonać kilka misji zarówno jako czerwonoarmista, brytyjski komandos czy amerykański spadochroniarz. Aż dziwne, że do tej pory tego tytułu nie zremasterowano. Wierzę, że mnóstwo osób chętnie by w jego remaster zagrało.

NEED FOR SPEED: UNDERGROUND 2

Name:  4 (2).jpg
Views: 132
Size:  94.9 KB

Kto nigdy nie przemierzał ulic fikcyjnego miasta Bay Wiew i nie brał na jego terenie udziału w nielegalnych samochodowych wyścigach, ten nie wie, co stracił. Może Need for Speed: Underground 2 nigdy nie było grą zachwycającą fabułą, ale jej klimat i rozgrywka były naprawdę niesamowite. Osobiście do dzisiaj raz po raz słucham ścieżki dźwiękowej z tej produkcji – była po prostu tak genialna. Wierzę, że wiele osób chciałoby poczuć ten sam klimat na nowo, ale już w towarzystwie odświeżonej oprawy graficznej. Dlatego mam nadzieję, że Electronic Arts kiedyś się nad nami zlituje i wyda odświeżone Need for Speed: Underground 2.

DUNGEON KEEPER 2

Name:  5 (2).jpg
Views: 142
Size:  72.7 KB

Chyba nigdy nie powstała druga tak przewrotna i przepełniona humorem strategia czasu rzeczywistego, jak Dungeon Keeper 2. Kilka tytułów na niej wzorowano – na przykład War for the Overworld – ale moim zdaniem nie ma ona sobie równych. W Dungeon Keeper 2 przejmujemy rolę władcy podziemi, który pragnie przedostać się na powierzchnię, by zniszczyć baśniowe królestwo, którym rządzi król Reginald. By zrealizować ten cel niezbędne będzie zdobycie siedem kawałków magicznego kryształu, które kiedyś Reginald rozdał swoim rycerzom. Aby je zdobyć, będziemy musieli tworzyć i rozbudowywać mroczne lochy i labiryny, do których będą przybywać nasi poddani, nasi wojownicy, czyli przeróżne złe kreatury. To je wykorzystamy podczas walki z siłami dobra.

ASSASSIN’S CREED

Name:  6 (1).jpg
Views: 131
Size:  103.9 KB

Kilka odsłon serii Assassin’s Creed doczekało się już remasterów, ale nie ta oryginalna z 2007 roku, w której wcielaliśmy się w Altaira. To dziwne, zwłaszcza że to ona zapoczątkowała ten ogromny cykl. Warto przypomnieć, że akcja pierwszego Assassin’s Creed rozgrywa się w czasach trzeciej wyprawy krzyżowej dowodzonej przez angielskiego króla Ryszarda Lwie Serce. Ta przenosi nas do Ziemi Świętej, między innymi do Jerozolimy, gdzie jako Altair, członek tajemniczego klanu zabójców, mamy zadanie realizować zlecenia na przedstawicieli obydwu stron konfliktu, zarówno chrześcijan, jak i mahometan. Jako że tytuł ten ma już kilkanaście lat, jego grafika mocno się zestarzała. To jeden z wielu powodów, dla których zasługuje on na remaster lub remake.

RED DEAD REDEMPTION

Name:  7 (2).jpg
Views: 127
Size:  77.4 KB

Kontynuacja gry Red Dead Revolver i jednocześnie poprzedniczka Red Dead Redemption 2, czyli Red Dead Redemption, została wydana prawie 12 lat temu, bo w maju 2010 roku. Nic zatem dziwnego, że jej grafika nie wygląda na dzisiejszą. Mam zatem nadzieję, że chociażby ze względu na to Rockstar rozważy przeprowadzenie jej liftingu (ale nie takiego jak w przypadku Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition). W Red Dead Redemption przenosimy się na Dziki Zachód, gdzie wcielamy się w byłego rzezimieszka – Johna Marstona, który musi odnaleźć się w brutalnym świecie wkraczającym w XX wiek.

WARCRAFT: ORCS AND HUMANS

Name:  8 (2).jpg
Views: 147
Size:  40.5 KB

Otrzymaliśmy już odświeżoną wersję Warcrafta III. Ta niestety nie została zrealizowana zbyt dobrze, ale jakość Diablo II: Remastered pokazuje, że Blizzard powinien jednak zrobić kolejne remastery/remake’i. Jednym z tytułów, który powinien zostać wydany w nowej wersji jest WarCraft: Orcs and Humans. Remake pozwoliłby bowiem poznać wielu nowym graczom historię, która dała początek światu Azeroth i World of WarCraft. WarCraft: Orcs and Humans to oczywiście wydany w 1994 roku, osadzony w realiach fantasy, RTS, który zdobył uznanie wielu osób. Cóż, gdyby tak się nie stało, World of Warcraft pewnie nigdy by nie powstało.

HALF-LIFE

Name:  9 (1).jpg
Views: 128
Size:  56.0 KB

W zasadzie Half-Life posiada remake w postaci fanowskiego projektu Black Mesa, ale moim zdaniem pozostawia od wiele do życzenia. Valve powinno nie dość że dokończyć historię z Half-Life II: Episode 2, to stworzyć remake oryginalnego Half-Life’a z prawdziwego zdarzenia. Tytuł ten powinien w końcu doczekać się grafiki godnej lat 20. XXI wieku, dobrej optymalizacji, dostosowanej do dzisiejszego sprzętu i nie tylko. Half-Life to gra opowiadająca o losach naukowca Gordona Freemana i wydarzeniach mających miejsce w laboratorium Black Mesa po fatalnym w skutkach wypadku, do którego doszło podczas eksperymentu. Jest to też jeden z najważniejszych i najbardziej rewolucyjnych tytułów w historii gier komputerowych.

BULLY

Name:  10.jpg
Views: 134
Size:  84.5 KB

Bully był brutalną i bardzo kontrowersyjną grą (jak większość gier Rockstara). Był on też jednak grą bardzo oryginalną i kreatywną. Posiadał inteligentne dialogi i ciekawą fabułę. Nic zatem dziwnego, że odniósł duży sukces. Niemniej, dzisiaj wiele osób już o nim nie pamięta, albo po prostu nie wie o jego istnieniu. Zatem, i w jego przypadku przydałby się remake czy remaster. W Bully przenosiliśmy się do fikcyjnej szkołu Bullworth Academy, będącej połączeniem elitarnej placówki oświatowej z miejscem resocjalizacji dla młodocianych bandytów. W produkcji tej wcielaliśmy się w postać piętnastoletniego Jimmiego Hopkinsa, młodego urwisa, który w przeszłości wyrzucany był z wielu szkół. Jako Hopkins musimy zyskać popularność na kampusie, między innymi wdając się w bójki z innymi uczniami, ale jednocześnie uważając, by nie zostać wyrzuconym ze szkoły.

• 7 Odpowiedzi

• Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Lenovo Legion Polska Witam, Bardzo fajne propozycje. Ja z tej listy najmilej wspominam CALL OF DUTY i HALF-LIFE. Dziesiątki jak nie setki przegranych godzin 😎
    Ze swojej strony dodał bym Medal of Honor: Allied Assault. Zwłaszcza misja D-Day w Normandii zapadła mi w pamięci.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny dzięki za sugestię! Jestem ciekawa, czy wypróbowałeś wszystkie gry z tej listy? Wiem, że ostatnio ogrywałeś Assassin's Creed :) A jak z resztą?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Muszę się przyznać, że mam trochę zaległości 😉 Z zamieszczonej listy tylko z Call of duty, Half-Life i The Sims 2 miałem okazję dłużej wypróbować. Wiedźmin 1 niestety miał jak pamiętam zbyt nieintuicyjny system sterowania postacią i gra spoczywa w spokoju na półce platformy GOG. Może jeszcze kiedyś jak w końcu gra będzie zremasterowana spróbuję jeszcze raz zagrać Geraltem.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny dawno dawno temu oglądałam gameplay Wiedźmina, ale sama nie grałam. Korci mnie, żeby wypróbować The Sims - polecasz dwójkę czy może inną część? :)
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Rozumiem że korci 😀Wystarczy obejrzeć trailer żeby zaciekawić się rozgrywką 🤩
    Tak polecam Simów 2
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny dzięki :) Spróbuję w najbliższym czasie :D
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Będzie Pani zadowolona 😉
    Starszy Gracz