/

iOS czy Android?

• 24
    Odpowiedzi
  • 1241
    Wyświetlenia
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka aaa, teraz rozumiem! Przyznam, że nigdy nie pisałam piórkiem na tablecie, mam jakiś pradawny model, którego używałam tylko do oglądania filmów czy seriali w podróży 😀 Co studiujesz, jeśli mogę spytać? Twoje notatki to dla mnie czarna magia 😨 wstyd się przyznać 🙊

P.S. Może któryś z tabletów Lenovo z Androidem przypadnie Ci do gustu 😉
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Co studiujesz, jeśli mogę spytać? Twoje notatki to dla mnie czarna magia 😨 wstyd się przyznać 🙊

Notatki są ze statystyki. Studiuję sztuczną inteligencję. 😅
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka to fascynujący temat 🤩 Nie wiem czemu, ale zawsze myśląc o sztucznej inteligencji przypomina mi się film I, Robot 😁 Widziałaś go może? Trochę napawa strachem, czego można się spodziewać w przyszłości!
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Saka to fascynujący temat 🤩 Nie wiem czemu, ale zawsze myśląc o sztucznej inteligencji przypomina mi się film I, Robot 😁 Widziałaś go może? Trochę napawa strachem, czego można się spodziewać w przyszłości!

Niestety, nie znam tego filmu. Jednak nawet obecnie sztuczna inteligencja może generować telsty zatrważająco podobne do pisanych przez prawdziwych ludzi. Jakiś czas temu była drama na ten temat w internecie: https://twitter.com/tomgara/status/1535716256585859073

W zeszłym roku brałam udział w seminarium przez Zooma na temat sztucznej inteligencji w marketingu i jednym z wyzwań było znalezienie tekstu napisanego przez bota. Wcale nie było to proste. Bywa że i bot napisze coś lepiej niż rzeczywisty użytkownik. 😂
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka mnie fascynują też filmiki pokazujące roboty wyglądające jak człowiek czy np. pies, biegające, podskakujące nad przeszkodami, wykonujące salta itd. 🙊 ale to pewnie już też widziałaś 🙂
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    Ja wybrałem android. Choć długo broniłem się przed podjęciem tej decyzji.
    Jako zwolennik telefonów od Nokii (tej fińskiej) w tym legendarnej N9 z systemem MeeGo w sposób naturalny zostałem użytkownikiem systemu WP.
    Najpierw nr 8, 8.1 i w końcu 10. Lumia 1520 (tel) i 2520 (tablet) to był duet z którym czułem się bardzo dobrze. Tak jak @Molkar bardzo żałuję że Microsoft wraz modelem Lumia 950xl (jeszcze jest w moim posiadaniu) zakończył wspieranie dla tego OS dla telefonów.
    Obecnie używam Samsunga N9 (przypadek?). To już leciwy ale nadal bardzo dobry smartfon na systemie Android 10.
    Robi bardzo dobre zdjęcia. Dzięki dołączonym aplikacjom od Microsoft może też służyć za mobilne biuro. Robienie notatek dedykowanym rysikiem jest płynne i bez zacięć, a tryb notatek jest dostępny nawet bez wybudzania ekranu z uśpienia. Może @Saka zainteresuje się serią Note jak już się znudzi ograniczeniami iOS.
    Starszy Gracz
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia

Ano widziałam, chociaż akurat nie mogę sobie przypomnieć żadnego konkretnego źródła. Może jakbym się dokopała w moich notatkach... 😅

Rozwój AI do gier komputerowych też jest ciekawy, tutaj przykład z 2019 w StarCraft II https://www.deepmind.com/blog/alphas...ement-learning

Z innej strony przypomniała mi się sytuacja kiedy w pewnej grze AI przeciwników było zbyt mądre dla graczy i walka była frustrująca. W końcu deweloper znerfił przeciwników (zamiast analizy gracza umiejętności były używane na ślepo), bo tyle było narzekania. Inna sprawa, że to bardziej obciążające dla sprzętu, żeby mieć "mądrych" przeciwników; może to spowodować wyeliminowanie graczy z przysłowiowymi kartoflami.

- - - Updated - - -

Może @Saka zainteresuje się serią Note jak już się znudzi ograniczeniami iOS.

To kwestia indywidualnej preferencji, ale ja do swobodnego robienia notatek potrzebuję czegoś wielkości kartki papieru. Mam telefon z wyświetlaczem 6 i pół cala i jednak to nie jest to (OnePlus 9). Za to oprócz notatek całkiem sporo robię na telefonie, Discord, WhatsApp, przeglądanie internetu, Netflix i tym podobne, nawet czytanie i czasem odpisywanie na maile. No i robienie zdjęć. Ten model robi dużo lepsze zdjęcia od swojego poprzednika, z którym rozstałam się po trzech latach (szczerze to był całkiem spoko, ale potrzebowałam streamowania audio do aparatów słuchowych, a poza tym rodzinka się czaiła na telefon po mnie...). Tak więc z Androida korzystam całkiem sporo.
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Saka Właśnie o takim tablecie myślałem. 10 lub 12 cali z piórkiem do pisania/rysowania na androidzie mogło by konkurować ze sprzętem który dotychczas używasz.
    Starszy Gracz
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Saka Właśnie o takim tablecie myślałem. 10 lub 12 cali z piórkiem do pisania/rysowania na androidzie mogło by konkurować ze sprzętem który dotychczas używasz.

Może kiedyś, póki co mój obecny tablet jest sprawny, a do samego robienia notatek i zrzucania ich na Google Drive nie muszę się tak dużo z tym nieszczęsnym iOSem użerać. 😅
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Jako zwolennik telefonów od Nokii (tej fińskiej) w tym legendarnej N9 z systemem MeeGo w sposób naturalny zostałem użytkownikiem systemu WP.
    Najpierw nr 8, 8.1 i w końcu 10. Lumia 1520 (tel) i 2520 (tablet) to był duet z którym czułem się bardzo dobrze. Tak jak @Molkar bardzo żałuję że Microsoft wraz modelem Lumia 950xl (jeszcze jest w moim posiadaniu) zakończył wspieranie dla tego OS dla telefonów.
    Obecnie używam Samsunga N9 (przypadek?). To już leciwy ale nadal bardzo dobry smartfon na systemie Android 10.
    Robi bardzo dobre zdjęcia. Dzięki dołączonym aplikacjom od Microsoft może też służyć za mobilne biuro. Robienie notatek dedykowanym rysikiem jest płynne i bez zacięć, a tryb notatek jest dostępny nawet bez wybudzania ekranu z uśpienia. Może @Saka zainteresuje się serią Note jak już się znudzi ograniczeniami iOS.

@Prywatny N9 Cię jak widać prześladuje, w pozytywnym tego słowa znaczeniu 😀

Czyli oboje z @Saka robicie notatki rysikiem? Chyba muszę spróbować z ciekawości jak to jest 😀