/

Ulepszenie Legion 5 15ITH6H

• 18
    Odpowiedzi
  • 2554
    Wyświetlenia
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @YousufPL dzięki za update, no to czekamy na więcej info 🙂 Mam nadzieję, że dysk przenośny się spisuje 😁
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    jak obiecałem tak robię ^^ z racji na ograniczony wcześniej czas dopiero teraz zmotywowałem się na jakiś ruch z tematu i w końcu wymieniłem ram, dokładnie na model Kingston Fury Impact 2x8gb 3200mhz cl20, zrezygnowałem z tych o które pytałem wcześniej ponieważ nie znalazłem nigdzie info o obsłudze XMP przez laptopa.

Z racji chęci porównania wydajności zrobiłem kilka testów na ramie stockowym i po wymianie, wnioski są takie ze różnica w wydajności jest, w zależności co prawda od gry ale jakaś występuje.

na początek testy programami gdzie widać różnice na starym i nowym ramie górze stary poniżej nowy ram,
    Name:  3dmark stary.jpg
Views: 200
Size:  93.2 KB
    Name:  3dmark nowy.jpg
Views: 178
Size:  90.5 KB

Name:  stary pcmark.jpg
Size:  82.9 KB
    Name:  pc mark nowy.jpg
Views: 182
Size:  84.5 KB

teraz 3 gry,
    Cyberpunk ustawienia Ultra z włączonym RT z DLSS na jakość, różnica niewielka jednak w minimalnym fps jest spora :
    Name:  cp stary.jpg
Views: 180
Size:  69.4 KB
    Name:  nowy cp.jpg
Views: 179
Size:  68.7 KB

Horizon Zero Dawn ustawienia maksymalne , różnica widoczna:
    Name:  horiz stary.jpg
Views: 175
Size:  89.1 KB
    Name:  nowy.jpg
Size:  88.9 KB

RDR2 ustawienia ultra ze wszystkim co możliwe ustawionym na max, tutaj robi się najciekawiej z dlss różnica niewielka, jednak bez dlss robi się duża różnica w średnik FPS

bez DLSS :
    Name:  bez dlss ultra.png
Views: 179
Size:  36.0 KB
    Name:  bez dlss nowy.png
Views: 175
Size:  37.0 KB

z DLSS:
    Name:  dlss ultra.png
Views: 177
Size:  36.9 KB
    Name:  dlss nowy.png
Size:  36.0 KB

Jak widać Ram w tych laptopach robi różnice, może nie we wszystkich tytułach jednak w każdym widać choćby minimalną różnicę w wydajności, czy warto? Jeżeli ktoś chce laptopa na dłuższy okres myślę ze wszystko co podnosi jego wydajność ma sens, jednak na to już każdy musi odpowiedzieć sobie indywidualnie ^^

W przyszłości zamierzam zmienić Baterie na większą, jest na to miejsce i dołożyć dysk SSD o czym już wcześniej pisałem, na razie tyle :P
  • Saka's Avatar
    Level 52
    No, niestety, Legiony z Ryzenami nie mają XMP. Nawet desktopy, co uważam za absurd w 2022. 3200 CL 22 a 3600 CL 16 robi kolosalną różnicę i na stacjonarce naprawdę nie jest trudno takie prędkości wyciągnąć. U mnie w mieszkaniu jest Ryzen 7 3700X, stara płyta B450 i jedne z pierwszych kości Micron E-Die. Opóźnienia trzeba było ręcznie ustawiać (nie tylko te drugie, ale też trzecie), no ale działa stabilnie. Oczywiście prebuild to nie to samo, co własnoręcznie zbudowany pecet, ale ludzie kupują sprzęt, nie wiedząc że ok. 20-25% wydajności zostaje na stole w takim przypadku. Znam gościa, który miał taki prebuilt z Ryzenem, teraz ma najnowszego laptopa Legion z i9 i dziwi się, że szybszy od stacjonarki. Jak stacjonarka była z procesorem bardzo zależnym od RAMu, to się nie dziwię... (infinity fabric)

Wydajność RAMu wpływa głównie na to jaka jest minimalna ilość klatek, bo występują one z powodu opóźnień przy ładowaniu dodatkowych danych. W zależnośni od gry, ten proces następuje z różną częstotliwością. Nowsze gry przeważnie starają się rozwiązać problem wąskiego gardła przy procesorze - DX12 czy Vulkan są dużo lepiej skonstruowane niż DX11 i starsze.

U mnie po wymianie ramu na 2933 CL 18 w końcu się da grać meta trains w Guild Wars 2. Wcześniej był lagfest. 😂
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Saka u mnie i511400h 😅 i zmiana też widoczna, w AMD naczytałem się sporo o różnicach wydajnosci przez ram, o dziwno w intelu nie ma za dużo wątków na ten temat, ale jednak kikla znalazłem I postanowiłem sprawdzić na swoim przykładzie 🤣
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @YousufPL A, nie doczytałam. Intel też ma korzyści z szybszej pamięci, bo w końcu w każdym przypadku dane przechodzą przez RAM, tyle że komunikacja między rdzeniami na osobnych kościach już nie jest zależna od prędkości RAMu. Jeżeli gra ma duży transfer danych, to wąskie gardło może się utworzyć z każdym procesorem. Np. WoW z dużą ilością add-onów. 😶
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Saka właśnie wiem ale nigdzie nie było poruszonego tego w intelu 🤣 dlatego sprawdziłem i już gdzieś coś będzie dla innych 😅🤣 jaka jest różnica w wydajnosci 😄
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @YousufPL dzięki za tak dokładne porównanie 😊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Echelon wiem na tym bazowałem, mogę potwierdzić Dysk działa z pełnymi prędkościami na pcie 4x4, 😄