/

Konkurs zakończony - Wygraj Lenovo Legion T5!

• 210
    Odpowiedzi
  • 28788
    Wyświetlenia
  • taszka's Avatar
    Level 1
    Niepopularna opinia: Wiedźmin 3 nie jest najlepszą grą ostatniej dekady. A co jest?
    2 września 2014 roku, a więc prawie 8 lat temu (wiem, dla mnie też to było dopiero co) Electronic Arts wydało czwartą już część wszystkim dobrze znanej serii The Sims. Czy symulator można uznać za najlepszą grę dekady? A można, jak najbardziej… jeszcze jak!
    Można by długo rozwodzić się nad grafiką, funkcjonowaniem świata Simów czy różnymi smaczkami dodanymi przez twórców, ale umówmy się, są to rzeczy o drugorzędnym znaczeniu. Największą zaletą, a zarazem tym, przez co uważam, że The Sims 4 jest tak piekielnie dobrą gierką, jest to, że cel rozgrywki wymyśla w niej gracz. Nie ma żadnej fabuły, więc samemu trzeba wspiąć się na wyżyny kreatywności i wpaść na to, do czego podczas zabawy będzie się dążyć. Może to być olbrzymi majątek, założenie szczęśliwej (lub nie) rodziny, zagłada świata albo kariera polityczna (jak w przypadku Klocucha), możliwości masz wiele, a ta dowolność jest wspaniała.
    Prawie że każda inna produkcja wreszcie przestanie być interesująca ze względu na ograniczoną ilość wątków fabularnych i questów, a w przypadku The Sims 4 jest inaczej – zawsze będzie co do roboty, nie ma ograniczonego czasu na zabawę. Ale dla graczy, którzy potrzebują fabuły, twórcy też mają coś w zanadrzu (na przykład dodatek, w którym przenosisz się do pustynnego miasteczka i musisz zbadać, dlaczego sąsiedzi twojego Sima zachowują się tak dziwacznie, a służby specjalne zarekwirowały ci lodówkę).
    ZALETY:
    - robisz to, na co tylko masz ochotę
    - tryb budowania
    - prawie każdy znajdzie w niej coś dla siebie
    WADY:
    - setki godzin wyjętych z życiorysu
    - na kolekcję dodatków idą miliony złotych monet
    To najlepsza gierka tej dekady, zaufaj mi. W końcu nie bez powodu straciłam na nią ponad 400 godzin.
  • kaszlacy's Avatar
    Level 1
    Cześć wszystkim.

Niestety łamię reguły konkursu już na starcie, bo gra o której chcę Wam napisać, ma 15 lat... Natomiast żadna produkcja w ostatnich 10 latach nie zapadła mi tak mocno w pamięć jak Grand Theft Auto IV, czyli GTA 4. Ta gra to jest majstersztyk w każdym calu, dlatego podjąłem decyzję o tym, że o niej napiszę, nie patrząc na konsekwencje :) Można wymieniać wiele gier, typu Wiedźmin 3 (za całokształt), Cyberpunk 2077 (za to, że wgniótł mnie w fotel i dalej to robi), Dying Light (wielka frajda podczas rozgrywki) czy Far Cry (szczególnie 3 część - wspomnienia z dzieciństwa), ale żadna z tych gier nie ma tego co miało GTA 4 (no, może gry REDów mają). Ta gra jest kompletna, posiada świetną fizykę, model zniszczeń pojazdów, tętniące życiem miasto, w którym każdy ogląda się za siebie i obawia się każdego kroku - łudząco podobne do Nowego Jorku, ale przede wszystkim fabuła... Fabuła jest tym, co wyróżnią tę grę spośród innych. I oczywiście, Wiedźmin, Cyberek itp. również mają fenomenalną fabułę, ale GTA 4 jest w pewien sposób inne. W tej grze nie ma happy endu, bez znaczenia jest to jak poprowadzimy całą rozgrywkę, koniec gry jest przykry. I chociaż są barwne postacie, niektóre bardzo pozytywne, to całość tej gry jest "szara". Taka właśnie jest historia głównego protagonisty Niko Bellica - szara. Przypływa jako imigrant, który nasłuchał się od kuzyna w emailach o "American Dream". I jakież to jest dla niego rozczarowanie, kiedy widzi jak to wygląda już na miejscu. Jest to całkowita odwrotność "American Dream". Niko jako autorytet oraz kuzyn i przyjaciel, pomaga Romanowi (kuzynowi) wyjść z opałów, ale musi iść do celu po trupach, dosłownie. Poza tym, jego wizyta w USA nie jest tylko związana z Romanem, Niko ma swoje "sprawy" do dokończenia, natomiast jakie, to już zachęcam każdego do sprawdzenia samemu - warto!

Każdemu polecam mocno to cudo, dla mnie jest to taki odpowiednik Wiedźmina, lecz w "rzeczywistości". Fabuła, udźwiękowienie, bohaterowie to jest istny top. Jest to całkowicie inne GTA niż wszystkie inne części, dorosłe i zmuszające do refleksji, ale czy jeszcze kiedykolwiek postawnie podobna część co GTA 4? Oby, oby!

Dzięki za przeczytanie, szkoda, że nie ma w wytycznych "najlepszej gry do 15 lat", no ale co zrobić. GTA 4 nawet dzisiaj nie wygląda na grę z aż 15 letnim stażem, więc można się pomylić heh :D
  • Jano11's Avatar
    Level 1
    ROCKET LEAGUE
    Rocket League to wydana przez studio Psyonix w 2015 roku gra esportowa na pecety, konsole Xbox, PlayStation oraz Nintendo Switch. Polega ona na strzelaniu bramek samochodami. Wiele osób uważa że jest to po prostu strzelanie goli samochodzikami i tyle. Nic bardziej mylnego. Za tą prostą zasadą kryje się cała profesjonalna gra esportowa.
    Gra oferuje drabinkę rang po której można się wspinać aż do Supersonic Legend, która to jest najwyższą możliwą do zdobycia rangą. Osobiście gram w tą grę już ponad rok i dotarłem do rangi Diament która to jest mniej więcej w połowie drogi do Supersonica. Oprócz klasycznego trybu dwóch bramek i piłki gra oferuje również tryby takie jak koszykówka oraz hokej.
    Oprócz gameplay'u gra posiada też rozbudowany system wymian opierający się na walucie którą można kupić w sklepie w grze. Ten system według mnie jest o niebo lepszy od systemu na przykład znanego z Counter Strika gdzie ceny niektórych przedmiotów mogą sięgać nawet kilkunastu tysięcy złotych. Powoduje to, że wymiany w Rocket Legue są bardziej dostępne i tańsze od innych systemów.
    Jak każda gra esportowa Rocket League ma kilka turniejów odbywających się na przestrzeni roku, takich jak RLCS, czy letnie oraz zimowe "Majory". Podczas oglądania transmisji na Twitchu czy Youtubie można poczuć wiele emocji które towarzyszą na każdym kroku. Gra posiada również bardzo rozwinięte community, do którego należący streamerzy oraz Youtuberzy dostarczają widzom interesującego kontentu.
    Rocket Legue rozwinęła się też na urządzenia mobilne wraz z premierą Rocket League Sideswipe, wersją 2D Rocket League.
    Podsumowując Rocket League jest idealnym wyborem dla graczy którzy nie mają w co grać oraz rozgrywką na długie godziny które nie spowodują znudzenia grą ( piszę to z własnego doświadczenia ).
    Do zobaczenia w gierce!
  • BOBEROSSS's Avatar
    Level 1
    Temat: Gra ,,Minecraft".

moją ulubioną grą jest Minecraft, pewnie spytacie dlaczego a już mówię Minecraft to gra bardzo dużo razy aktualizowana można do tej gry zainstalować modyfikacje sam je instaluje.nie znam osoby która nie grała nigdy nie grała w Minecraft. I napiszcie pod tym komentarzem jakie mieliście historie z tą grą i oceń cię moją opinie o Minecraft.
    Minecraft to po prostu najlepsza gra na świecie, i sam mam ja na Xbox 360 tylko bardzo starą wersje.
    jeśli ktoś to czyta to dzięki że to czytasz i proszę oceń tą opinie dobrze.

• TroleG's Avatar
    Level 1
    Moją ulubioną grą zdecydowanie jest valotant.Jest to grą typu FPS (First person shooter).Jest ona bardzo ciekawa ponieważ jest bardzo wiele umiejętności a niektóre z nich naprawdę trzeba długo doskonalić.Jest też bardzo dużo rang dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie dobry przedział umiejętności.Riot (grupa developerów która stworzyła valorant) organizuje też dużo turniejii w których można wygrać pokaźną sumkę pieniędzy,nie można też zapomnieć o skinach w których nawet najmniejsze detale są bardzo dopracowane.Skiny mają różne dźwięki, kolory,animacje oraz do finishery.W grze jest 6 trybów, wymienię niektóre z nich.Deathmatch jest to tryb w którym gra się każdy na każdego i kto pierwszy zabije 40 osób wygrywa.Ranked w którym gra się 5 na 5 i która drużyna wygra 13 rund wygrywa dzięki temu trybowi można zyskać rangę, unranked różni się tylko tym że nie da się tam zdobyć rangi.eskalacja to tryb gdzie każda osoba w danej drużunie gra tą samą postacią (co w normalnym meczu jest niemożliwe).Jest jeszcze strzelnica w której można trenować swój aim oraz custom game gdzie można poćwiczyć używanie umiejętności albo pobawić się ze znajomymi. :D

ps:bardzo potrzebuje tego kompa
  • Witek's Avatar
    Level 1
    Moją ulubioną grą jest Word of tank. Jest to gra, która polega na bitwach czołgami z różnych krajów i różnych rodzajów. W tej grze bitwy są 15 na15 graczy. Jest to bardzo przyjemna gra ale przez niektóre rodzaje czołgów takich jak kołowce i artylerię można się zdenerwować. Co jakiś czas są aktualizacje które dodają nowe czołgi. Serdecznie polecam grę

• Witek's Avatar
    Level 1
    Moja ulubioną grą jest wiedźmin 3 dziki goń. Jest to gra polskiego studia cd project red. Jest to gra, która ma bardzo ciekawa fabule jak i misję poboczne. Jest to gra, która a już kilka lat a nadal ma dobrą grafikę jak na te czasy.Również ma też szczegóły, które nie w każdej są i widać że ta gra jest bardzo dopracowana. Ma też ta gra rozbudowany świat, który możemy zwiedzać. Są również 2 dodatki do tej gry krew i wino oraz serca z kamienia. Przy tej grze można miło spędzić dużo czasu.
  • Lolusiowy's Avatar
    Level 1
    Wiedźmin 3: Dziki Gon

Najlepszym sposobem, aby uchwycić prawdziwą wielkość tej gry, jest przyjrzenie się, jak seria poprawiła się od pierwszej i drugiej części Wiedźmina. Po prostu nie znajdziesz niczego, co nie zmieniło się na lepsze.

Ogromny otwarty świat, który nie jest tworzony losowo i wypełniony nudnymi rzeczami. Historia, która angażuje Cię od pierwszych 10 minut do samego końca. Grafika, nawet pomimo całej kontrowersji związanej z downgradem, nadal sprawia, że ta gra jest najlepiej wyglądającą grą RPG, jaką kiedykolwiek stworzono. Ścieżka dźwiękowa, w końcu wraca do stylu przedstawionego pierwotnie w Wiedźminie 1, coś, co sprawia, że zapominasz, że to tylko gra wideo, daje poczucie, że jesteś tam, w jakiejś wiosce, mieście lub że walczysz z kimś/czymś, co zamienia każdą pojedynczą bitwę w niezapomniane wspomnienie. Każde zadanie poboczne, a uwierz mi, jest ich wiele, to w rzeczywistości mała historia, która sprawia, że gra pochłania Cię jeszcze bardziej. Wybory i ich wpływ na fabułę – nawet drobny wybór, który w danym momencie wydaje się nieistotny, może mieć wpływ na cały otaczający Cię świat. Ta gra jest dojrzała, w końcu gra poruszająca wiele tematów, które zazwyczaj traktuje się bardzo dziecinnie lub wcale. Walka - nic dodać, jest przyzwoicie, choć tak naprawdę nie ma się czym chwalić, nie będziesz w stanie wcisnąć guzików i wygrać - trzeba robić uniki, używać znaków, a na wyższych trudnościach przygotować się na konkretnego wroga, aby móc położyć jego kres.
    Wiedźmin 3 nie jest grą pozbawioną wad, chociaż nie ma niczego, czego nie da się naprawić – ma pewne problemy z równowagą, ekonomią w zasadzie pokazującą Geralta jako bardzo zamożną osobę (którą nie powinien być). Wiele rzeczy, z którymi się zmagałem, zostało już naprawionych i nie ma potrzeby ich ujawniać.

Nie można zapomnieć również o DLC, które zostały wykonane na najwyższym poziomie i wciągają tak samo jak podstawka.
    Podsumowując Wiedźmin 3 jest jedną z najlepszych gier tej dekady.
  • vilgon's Avatar
    Level 2
    Moją ulubioną grą jest Detroit: Become Human w którym rozgrywamy historie trzech różnych postaci, które nie są ze sobą powiązane. Dzięki ukazaniu opowieści z różnych stron możemy lepiej wczuć się w Detroit oraz cały świat. Ścieżka Connora ukazuje nam czym jest przyjaźń między człowiekiem a androidem i jakie skutki może to przynieść ale wybierając inny motyw Connor ukazuje nam co znaczy iść zasadami narzuconymi przez szefów Connora. Droga Markusa ukazuje nam wrogość jaką ludzie kierują do androidów przez co zostaje defektem i pomaga innym swoim braciom i siostrom przeżyć oraz uwolnić się od swoich "stwórców". Kara natomiast ukazuje nam połączenie między androidką a ludzkim dzieckiem, która obdarzyła ją miłością matki i chce zrobić wszystko by dziewczynka była bezpieczna oraz szczęśliwa. Pięknem tej gry jest nie tylko grafika i prawdziwe emocje na twarzach postaci ale również detale oraz różne zakończenia historii w zależności od wybranej ścieżki lecz wszystkie drogi wpływają na siebie niczym skrzyżowania obierając jeden kurs u danej postaci możemy pomóc lub zaszkodzić innej. Według mnie dlatego ta gra jest najlepsza tak jak w naszym świecie nie jest on czarno-biały lecz szarawy oraz to my kreujemy jaki będzie ten świat, pomożemy androidom czy skażemy na porażkę.
  • ziemniak1328's Avatar
    Level 1
    Moim zdaniem najlepszą grą ostatnich 10 lat jest Counter-Strike: Global Offensive bardziej znane pod tytułem cs.go .
    Uważam tak dlatego że powoduje silne emocję, oglądających i graczy. Takie jak np: wygrana snax vs4, czy rozbrojenie bomby w granacie zapalającym na setne od wybuchu. Również sporo w Polsce emocji zapewnili nam virtus pro z swoją złotą 5 która była w składzie: NEO, TaZ, pasha, byali, Snax.
    Ta gra generuje setki tyscy widzów i fanów przez co jest bardzo popularna i szanowana przez wielu też graczy. Te rekordy oglądalności padają na największych turniejach IEM, PGL Major, i tp. Myślę że zrewolucjonizowała rynek gier fps i przyczyniła się do rozwoju tej branży. Stwierdzam że to jest moja ulubiona gara nie jestem wstanie zliczyć ilości godzi które poświeciłem na tą grę czy jeśli chodzi o oglądanie meczy czy o wręcz legendarne serię izac i rojo.

Tagi tego wątku

View Tag Cloud