FireFox kończy 20 lat!

• 10
    Odpowiedzi
  • 73
    Wyświetlenia
  • ramax's Avatar
    To właśnie w 2004 roku, 30 listopada, fundacja Mozilla otworzyła drzwi do "najlepszej" przeglądarki internetowej: Firefox. 100 milionów pobrań w pierwszym roku.

Ale kilka lat wcześniej, wszystko zaczęło się w 1998 roku, kiedy kod źródłowy Netscape został otwarty, wraz z projektem przeglądarki Mozilla.

Dla mnie, Mozilla jest jedną z najpiękniejszych historii, jakie zostały jeszcze napisane w historii informatyki. Jestem użytkownikiem tej darmowej przeglądarki i jej klienta poczty od 20 lat. Przez 20 lat nieustannie wprowadzali innowacje i tworzyli, wraz z wieloma innymi, wolny Internet.

Podsumowanie można znaleźć tutaj: https://www.mozilla.org/en-US/about/history/

.
    Wszystkiego najlepszego Firefox i dziękujemy za wszystko, do czego się przyczyniłeś!

• 10 Odpowiedzi

• Marcelek's Avatar
    Level 46
    Niestety, ale Firefox nadal ma duże braki w DX.
    Z punktu widzenia użytkownika, to jednak dobra alternatywa, kiedy wyłączą manifest V2 i adblockery przestaną działać lub będą dużo słabsze. Teoretycznie Brave ma nadal oferować wsparcie, mimo bycia na Chromium.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Pamiętam jak odkryłem Firefoxa. Mój internet jednym prostym krokiem stał się ze dwa razy szybszy!
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @ramax @Marcelek @TrendaTen ja przez wiele lat używałam Firefoxa jako główniej przeglądarki i go uwielbiałam 😍 Teraz jakoś w pracy przerzuciłam się na Chrome i jakoś tak zostało, ale Firefox pozostaje w moim sercu i używam go na telefonie 😎
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2024 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nową linię produktów Lenovo tutaj 💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Marcelek's Avatar
    Level 46
    @Aaricia Ja uzywam Chrome, ale jak mi google wywali Manifest V2, to tego samego dnia idą na FF lub Brave.
    Wolę jednak Chromium, więc liczę, że Brave będzie miał wsparcie dla starszych rozszerzeń.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek co to jest Manifest V2? 🧐
  • Marcelek's Avatar
    Level 46
    @Aaricia Nie jestem pewien jak to wytłumaczyć. To standard/technologia, na podstawie której budowane są rozszerzenia do przeglądarki. Może i kiepskie porównanie, ale coś jak Ubuntu, Fedora, etc. są na jądrze (kernel) Linuxa.
    Wersja 3 ma duże ograniczenia, które Google twierdzi, są potrzebne dla "bezpieczeństwa". Przez te ograniczenia dużo rozszerzeń przestanie działać.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek ja też lubię dodawać różne rozszerzenia, jak coś się zmienia w samej przeglądarce, to powinny one być też odpowiednio dopasowane, żeby dalej działały 😥 Teraz w skrzynce mailowej miałam taki przypadek, miałam ładne tło i po aktualizacji przeglądarki, tło przestało działać 🙈 Widziałam na forach, że inni też mieli ten sam problem. No i po paru dniach zaczęło znowu działać na szczęście 😂
  • Marcelek's Avatar
    Level 46
    @Aaricia Dopasowanie niektórych rozszerzeń nie jest możliwe ze względu na Manifest v3.
    Jak Chrome czy inna przeglądarka coś zmieni i zepsuje rozszerzenie, to potem developer musi to sam naprawiać.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek no to trochę nieciekawie 😅 a takie aktualizacje przeglądarek zdarzają się dość często 🙊