Battery drain while plugged in

If I am playing an intensive game the battery will slowly discharge. I switched to a 100w charger but the issue still remains. When this happens the plug also gets really hot from trying to charge and power the system at the same time. 

the TDP also is not working correctly and I think this may be the issue. I’ve seen the wattage spike to 40w during gameplay but usually sits at 32w. The built in settings basically do nothing.

any ideas?

  • One more detail I wanted to ask, have you noticed if the cable gets hot when you plug the device and battery laready is partially drained? Let's say 30% left?

    Or does it happens regardless?

    Reason for asking today as I tested I started with the battery at 65%, and it was charging very slow, but it charged a bit as I played, and it did not even get warm. But I have noticed the plug slightly warm if I have almost no juice left. I guess something to consider.

    And not sure if this is a dumb question, but seems you have a extension + Hub, does it make any difference if you hook the adapter directly without anything else?

  • The battery never really goes below 94% when playing but as soon as I stop it charges back to 100% in minutes.

    so this is what I’m thinking. The cable is limiting to 60w plus the hub steals some juice so its left with about 53w 

    plugging directly in using the 60w cable ended up charging the system in Kena but not Daymare. the cable without extension is under my bed and I have mobility issues so I wasnt able to test with just the 100w cable on its own.

    eithwr way I have a 100w cable coming tomorrow and I’ll know for certain if the 60w was the culprit.

    and yes the cable end gets hot when playing plugged in which i do 100% of the time as I only ever use it in bed. The poor SD card is like lava when I eject it.

  • It’s not heat issue with the system or the APU. It’s runs between 55-72c depending on the game. The heat I’m speaking of is the cable end that is in the system and it makes that area hot 

  • Alright I have another update that will not make sense. The SD card it’s like lava and it will burn your finger and the spot all around the slot if also hot to the touch. I removed the SD card and minutes later that spot all around the slot is no longer hot. 

    the card is not faulty. I used it for months on the steam deck without issues and it’s not a fake card. It’s a Sandisk ultra 400gb. 

    i don’t think the unit is faulty as it plays games perfectly without issue. I can honest go without the sd card as it’s slow as hell anyways and takes forever to download a game on to it.

    so right now I have the system plugged directly into the 100w charger with Kena playing in a spot that is beating up the Go at a constant 32w and 2k ghz on the GPU. It’s been at 99% for the last 20min so it’s hard to say if this is solving the issue. 

    HOWEVER the cable is not longer hot. It’s barely warm now. So now I going to have to mess around when the new cable comes if the hub is the culprit or the 60w cable.

  • Sorry if I'm asking, but why don't you try to use the SD card for less heavy games, and the internal SSD for more heavy ones?

    I would totally recommend this for loading times and performance. (For some games it can have a higher impact in performance, like the modern ones developed for PS5 (Kena for shore being one of them), or with the SSD as a requirement like Forspoken and Alan Wake 2 [own difficult game to run on the GO], for other games I've seen Videos with which the difference can also be way lower like only between 2 to 5 fps. Loading times are almost always strongly affected though and can also make a bigger difference for only middle heavy games.

    For the rest Sandisk Ultra should be fine being UHS-I speedwise, just looked it up, and only could find the 512 GB model on the (Western Digital page - Western Digital bought SanDisk), which is the one coming the closest to it and it having up to 150 MB/s reading speed, it should be enough for not that read heavy games.

    -> No wonders it is getting hot with Kena, it must be trying to read as fast as it can and pushing it really hard... Of course it is not easy to know, if you didn't dig into exactly this storage behaviour charesteristic of modern games/SSD loading behaviour especially.

    -> For Kena I would definetly recommend to play it on the internal SSD drive.

  • Cool!!! It's warm, that's the key take on that test Slight smile

    I think you will have no issues once the replacement extension arrives.

    Keep is posted, is nice to hear once something is fixed!

  • I do use the internal SSD for games. The SD card has nothing on it yet and it getting hot when inserted is something I’ve noticed when placing my finger over it

  • I feel like an electrical engineer. New 100w cable and same thing, it loses battery plugged into the hub.

    https://www.amazon.com/gp/aw/d/B0CJXZQ935?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title

    it says it has a 100w pass through so I’m not sure what the issue could possibly be. If I directly plug it into the GO without the hub, using the new cable, it charges while playing. I’ve been using this hub for months on the steam deck without issue tho it’s used much less power to charge it.

    not sure what else to try. I like using the hub for its Ethernet and I was going to add an external SSD like I have for the steam deck. Wont be able to do that if it won’t charge it. 

  • I just tried a different hub with 100w pass through and it didn’t charge the Go at all. I’m not sure where the issue lies here with the Go not wanting to charge from hubs.

  • Hi Invasion, I'm sorry to hear that, and I already thought it would depend on the chosen hubs themselves... I also understand plugging in the USB-C cable directly in to recharge, and at the same time plugging in the hub for everything else is only really practical when holding the Go up manually (and it being very heavy not a constant option), and not really handy/comfortable when having the Go on the lap, or belly, or even the table because the plug below is constantly getting tension, which is not good nor for the cable, nor for the connector itsself, and is at the same time annoying in my experience... Otherwise that would have been my recommendation like before... (Thought it through better and it probably isn't a real option)

    -

    As sorry as I am, you really can't compare the Steam Deck and the Legion Go, technically being two completely different devices, with complete different alimentation and especially power draw and recharging systems...

    -

    -> I also had similiar experiences with a higher power draw from the Go when having a normal hub connected, and this unluckily is normal behaviour in the most cases.

    -> There have been people who have figured it out though before apparently, having an alimentation/power delivery without power draw, using certain hubs and certain rechargers/power banks in combination in this forum, as I recall. Have a try to search through the forum with keywords for it WinkThumbsup. If I recall right it has been around 2-3 months old, or even closer to the beginning of the Legion Go release.

    -

    ->>> otherwise if you want to make shore there is no power draw through the hub even if it might be a bit annoying, because of you needing to plug in two power plugs into the wall;

    ->>>> I would recommend you to buy a hub with it's own alimentation/power plug, as in that way you can make quite shore, (if you buy a good and reliable one, possibly from a known brand and with the features you require) everything will just work fine without any issues.