/

Przygody z ChatGPT

• 45
    Odpowiedzi
  • 811
    Wyświetlenia
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @MaMiX Wiadomo. To był tylko (może niezbyt dobry) przykład jaka jest różnica między tłumaczeniem (tekst) i przekładem (znaczenie, interpretacja).

Swoją drogą, to i tak narzędzia typu GPT uważam za mega przydatne - są świetne jako copilot do kodowania, albo do prostych, repetetywnych zadań, np. daję mu listę: koń, owca, pies, kot, krewetka modliszkowa i piszę, żeby mi to przerobił na tablicę w JS.

Zawsze to lepsze niż NFT, chociaż może teraz by się faktycznie przydał jakiś system autoryzacji blockchainem grafik komputerowych, skoro tyle stworzonych przez "AI" lata już po sieci. Ale jak zwykle to bywa, zamiast uzyć technologii do czegoś przydatnego, to ludzie zaczęli sprzedawać obrazki brzydkich małp z lekko zmienioną czapką i wyrazem twarzy za grube dolary :/
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • MaMiX's Avatar
    Level 6
    @MaMiX Wiadomo. To był tylko (może niezbyt dobry) przykład jaka jest różnica między tłumaczeniem (tekst) i przekładem (znaczenie, interpretacja).

Swoją drogą, to i tak narzędzia typu GPT uważam za mega przydatne - są świetne jako copilot do kodowania, albo do prostych, repetetywnych zadań, np. daję mu listę: koń, owca, pies, kot, krewetka modliszkowa i piszę, żeby mi to przerobił na tablicę w JS.

Zawsze to lepsze niż NFT, chociaż może teraz by się faktycznie przydał jakiś system autoryzacji blockchainem grafik komputerowych, skoro tyle stworzonych przez "AI" lata już po sieci. Ale jak zwykle to bywa, zamiast uzyć technologii do czegoś przydatnego, to ludzie zaczęli sprzedawać obrazki brzydkich małp z lekko zmienioną czapką i wyrazem twarzy za grube dolary :/

Mnie to ciągle denerwuje, że ludzie nie rozumieją, co to znaczy NFT i czym powinno być, a to wszystko przez bezmyślnych ludzi co se wzięli jakieś małpki.
    Lub ogranicza ich wyobraźnia, wygodnictwo lub fanatyzm aka "przecież masz cs, rynek steam", tak jakby to było to samo...
    Bo mnie strasznie wnerwia to, że "własność", a raczej wypożyczenie jest w pełni zależne od steama. I pewnie według ToS nie można sprzedawać przedmiotów, gier i kont...
    Żeby chociaż itemy z gier na dowolnej platformie można w prosty sposób sprzedawać to byłby dobry krok na przód.

Nie wiem, jak z odsprzedawaniem gier, bo jednak gdyby każdy mógł w prosty legalny sposób odsprzedać gry, to sklepy, twórcy, wydawcy by tracili.
    Nomen omen. Non omnis moriar.
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @MaMiX Z jednej strony racja - płacisz pełną cenę gry, a nie masz jej na własność, bo jedynie ją wypożyczasz. Z drugiej jednak strony, gdyby gry multiplayer były na własność, to wydaje mi się, że prawnie nie można banować cheaterów, chociaż mogę się mylić.
    Strasznie teraz to wygląda jeśli chodzi o prawa autorskie - nie przygotowano nic, co prezyzyjnie określa własność dzieła. Czy "AI", ucząc się na jakiejś grafice, plagiatuje ją, bo tworzy coś na jej podstawie, czy powinno uznać się to za inspirację, tak samo jak człowiek idący do muzeum i tworzący potem coś na podstawie tego, co zobaczył? Jakiś system autoryzacji do tekstów, grafik, etc. jest potrzebny, bo inaczej będzie więcej strajków (tak jak ostatnio aktorów).
  • MaMiX's Avatar
    Level 6
    @MaMiX Z jednej strony racja - płacisz pełną cenę gry, a nie masz jej na własność, bo jedynie ją wypożyczasz. Z drugiej jednak strony, gdyby gry multiplayer były na własność, to wydaje mi się, że prawnie nie można banować cheaterów, chociaż mogę się mylić.
    Strasznie teraz to wygląda jeśli chodzi o prawa autorskie - nie przygotowano nic, co prezyzyjnie określa własność dzieła. Czy "AI", ucząc się na jakiejś grafice, plagiatuje ją, bo tworzy coś na jej podstawie, czy powinno uznać się to za inspirację, tak samo jak człowiek idący do muzeum i tworzący potem coś na podstawie tego, co zobaczył? Jakiś system autoryzacji do tekstów, grafik, etc. jest potrzebny, bo inaczej będzie więcej strajków (tak jak ostatnio aktorów).

A teraz jak to wygląda? Raczej jak ktoś dostaje bana, to chyba nie traci gry, tylko dostęp do serwerów zabezpieczonych, publicznych itp.

Ban pewnie byłby na konto, IP i lub sprzęt.
    Więc grze nie musiałoby się nic dziać i powinno móc się odsprzedawać itp.
    Jedyna kwestia tutaj to moralności, kary i wolności własności itp.

No teraz to tragedia, najbardziej to mają przesrane aktorzy, jeśli jakimś cudem wytwórnie filmowe będą mogli "ukraść" ich twarze, sylwetki, głos i wykorzystywać ile tylko będą chcieli to no lipa.

Nie mówiąc już o tym, że gdyby miało wychodzić kilka/naście/dziesiąt filmów rocznie z tym samym aktorem, to szłoby zwariować i się pogubić.
  • Saka's Avatar
    Level 52

Też do podobnych zadań wykorzystuję chatGPT i zwykle sprawdza się nieźle. Kluczowe jest, żeby polecenia były precyzyjne no i trzeba być też przygotowanym na weryfikację wyniku. Nie można go bezkrytycznie przyjmować.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Taka ciekawostka - GPT potrafi napisać całkiem nieźle jakiś skrypt w JS, np. dropdown menu albo slider, ale powiedz mu, żeby ułożył diva po prawej stronie parenta w CSS flexbox, to zrobi fikołka i rozwali cały layout strony.

To trochę jakby dziecko było w stanie rozwiązać równanie ile paliwa trzeba do wyniesienia rakiety na orbitę, biorąc pod uwagę czynniki jak opór powietrza i straty energii, ale już nie narysuje słoneczka z uśmiechem...

Jak się zna możliwości i ograniczenia, to LLM potrafi znacząco przyspieszyć pracę.
    Kiedy nie ma się pojęcia o co pytać, to taki GPT wypluje co popadnie i będzie więcej pracy, niż robienie czegoś od początku.
    Ale ogólnie, to narzędzie jest jak najbardziej pomocne. Szkoda tylko, że v3.5 jest tak ograniczona pod względem możliwości (brak obrazów, przeszukiwania internetu, itp.).
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Marcelek Na słoneczko z uśmiechem nie ma wzoru matematycznego! 😁
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Saka Technicznie, to jest. Słoneczko to tylko siatka kolorowych pikseli (więc potrzebne jest info o koordynatach oraz kolorze) lub koordynaty, wzory oraz kolory grafiki vectorowej - z poważaniem, niszczyciel dobrej zabawy :)
  • MaMiX's Avatar
    Level 6
    @MaMiX Komunikujesz się z GPT po polsku czy angielsku? Twoje problemy bardziej pasują do bariery językowej, niż faktycznych ograniczeń GPT. Chat GPT nie był trenowany specyficznie na języku polskim, nie ma pojęcia jak zachowują się końcówki czasowników, etc. Prawie zawsze piszę z nim po angielsku i nie ma aż takich problemów ze zrozumieniem o co chodzi, jedynie czasem ze zrobieniem czegoś bardziej zaawansowanego. Jak kilka razy byłem zmuszony pisać po polsku (ew, kto ten język wymyslił :( ), to właśnie tak halucynował. Raz wkleiłem mu maila żeby sprawdził, czy jakiekolwiek końcówki czasownika wskazywały na to, że autorem maila była kobieta (wszystkie końcówki na to wskazywały, np. wysłałAM), to mi wypluł, że nie da się tego określić, bo w języku polskim czasowniki nie przyjmują innej formy ze względu na płeć...
    Ehh... Spróbowałem po angielsku i żałuję, jeszcze bardziej się wnerwiłem niż z polskim.

Napisałem, że potrzebuję javascripta co by zamieniał wizualnie IP w tekście na fałszywe IP, bez rozwalania strony.
    A ten mi wyjeżdża, że to nieetyczne i nie może pomóc przy zmianie IP, bla bla bla, kilkuminutowy monolog, dosłownie jakby książkę pisał...
    To napisałem, że napisałem co innego i że chodziło mi o to, że nie chcę by mnie strony doxowały np. podczas streama.
    Ten napisał, że rozumie i potem znowu zrobił bezsensowną rozprawkę o VPN...
    Napisałem, że VPNy kosztują i że spowalniają neta.
    A ten odpowiedział: W takim razie skorzystaj z alternatyw:
    1. Use a VPN
    2. Check Platform Policies
    3. Contact Platform Support

I to jest najbardziej wnerwiające, bo dosłownie mówisz mu, że nie chcesz używać VPN, to ten pisze, że poda alternatywę i podaje "VPN" jako alternatywę dla VPN... Przecież to jest podstawa podstaw...

Napisałem, żeby przestał gadać o VPN itp. i jeszcze raz wszystko rozpisałem...
    To ten zaczął pisać rozprawkę o ToS i kontaktowaniu się z administratorem strony...

Także szkoda gadać...
    Przez ten angielski to się tylko bawi w czarnowidza, domysły i zachowuje się, jakbym mu zadał jakieś pytanie egzystencjonalne...
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @MaMiX uważaj, bo jeszcze Cię gdzieś zgłosi albo zablokuje 😂 🙈

Mi się wczoraj przytrafiła niespotykana sytuacja na pewnym portalu społecznościowym - jakiś czas temu brałam udział w konkursie i chciałam dopytać się o jego wyniki (tak, strony się odwróciły 😂 ) i pytając użyłam słowa "giveaway", po czym mój komentarz został momentalnie usunięty przez bota, a ja mam 24h bana na komentowanie na tejże platformie 🙈

Jak widać, AI bez zrozumienia, że ja pytałam o wyniki, a nie próbowałam scamować innych przez jakieś fałszywe rozdawnictwo, z góry mnie osądziło i skazało 🙄
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍